
evangeliet
Påsknatten
Ordet: markus 16: 1-8
Genom död till liv
När sabbaten var över köpte Maria från Magdala och Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande kryddor för att gå och smörja honom. Tidigt på morgonen efter sabbaten kom de till graven när solen gick upp. Och de sade till varandra: »Vem skall rulla undan stenen från graven åt oss?« Men så fick de se att stenen var bortrullad, den var mycket stor. De gick in i graven och såg en ung man i lång vit dräkt sitta där till höger, och de blev förskräckta. Men han sade till dem: »Var inte förskräckta. Ni söker efter Jesus från Nasaret,
han som blev korsfäst. Han har uppstått, han är inte här. Se, här är platsen där han blev lagd. Men gå och säg till Petrus och de andra lärjungarna: ’Han går före er till Galileen. Där skall ni få se honom, som han har sagt er.’«
Då lämnade de graven och sprang därifrån, darrande och utom sig. Och de sade ingenting till någon, för de var rädda.
Krönika
Hoppet är socialt
”Men vem skall rulla undan stenen för oss?”
Problemen är ju oöverstigliga! Ett sånt mörker! Klimat, krig, fattigdom… you name it! Hur skall vi med våra små resurser klara allt detta? Vi orkar ju inte, vi sviker våra ideal och vi är så splittrade.
Våra små ömhetsbevis och kärlekshandlingar, smörja en älskad väns döda kropp,
omöjliggörs av mycket stora stenar, mycket stor ondska, mycket stort mörker…
Men… så kommer vändningen, vändningarna! Oöverträffade, övermäktiga vändningar!
Uppståndelsen är konkret och faktisk: ”Men så fick dom se att stenen var bortrullad, den var mycket stor”. Gud är med oss!
”så kan vi bära även mörka dagar,
så kan vi känna hoppet fast vi klagar,
så kan vår viskning höras genom skriket,
Gud är med oss!”
(ps 870 Psalmer i 2000-talet)
Där kunde det väl fått sluta, i ett varmt och gött, strålande ljus? Bara glädje, sång och dans! Triumfalistiskt!
Men nej, det skulle inte vara Gud om det slutat där: ”Men gå och säg till Petrus och de andra lärjungarna”: ’Han går före er till Galileen. Där skall ni få se honom, som han har sagt er.’« Här vidgas uppdraget, sändningen, Guds mission. Det inget litet han ber om, det är övermäktigt, detta också. Kärleken spränger gränser. Att genom precis allt, precis allt, går en ström av livgivande vatten.
”Gå och säg till…”. Handla! Tala! ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden.” Gå! Ut igen. Ingen rast ingen ro. Det finns mer att uträtta här i världen, behoven tar aldrig slut. Och så en vändning igen: ”Då lämnade de graven och sprang därifrån, darrande och utom sig. Och de sade ingenting till någon, för de var rädda.”
Vem är jag att bära detta helt fantastiska, otroliga budskap? Ett sånt ansvar, vilken makt! Så stort är det att det riskerar att förlama.
Då är det skönt att inte vara ensam. Hoppet är socialt – ”gå och säg till Petrus och de andra lärjungarna”. Hoppet är för alla. Överallt där Gud är med - och Gud är med precis överallt - sker det uppståndelse! Vilken uppståndelse! Hoppet är inte en uppgift för en avgjord, dedikerad skara, utan är varje människas, varje gemenskaps, ja hela skapelsens uppgift. ”Hela Hammarkullen lovar dig, Helig är du” (ur Hammarkulle-helig). Om kristendomen nånstans kan vara exklusivt inklusiv så är det väl här, i hävdandet av att uppståndelsen, hoppet och sändningen sker överallt.
Uppståndelse sker överallt, tar inte slut, för korset tar inte slut. Ljuset är där ständigt. Mörkret är där ständigt. Hopp och förtvivlan. Uppståndelse och kors. Men störst av dem är kärleken.
Henrik Frykberg,
Stiftsadjunkt Göteborgs stift
Långfredagen
Ordet: markus 15: 21-41
Korset
En man som just kom förbi på väg in från landet, Simon från Kyrene, far till Alexandros och Rufus, tvingade de att bära hans kors. De förde Jesus till det ställe som kallas Golgota (det betyder Skallen). Där gav de honom vin med myrra, men han tog inte emot det. De korsfäste honom, och de delade hans kläder mellan sig genom att kasta lott om dem. Det var vid tredje timmen som de korsfäste honom. På anslaget med anklagelsen mot honom stod det: Judarnas konung.
Tillsammans med honom korsfäste de två rövare, den ene till höger och den andre till vänster om honom. De som gick förbi smädade honom och skakade på huvudet och sade: »Du som river ner templet och bygger upp det igen på tre dagar – hjälp dig själv nu och stig ner från korset.« Likaså gjorde översteprästerna och de skriftlärda narr av honom sinsemellan och sade: »Andra har han hjälpt, sig själv kan han inte hjälpa. Han som är Messias, Israels konung, nu får han stiga ner från korset, så att vi kan se det och tro på honom.« Också de som var korsfästa tillsammans med honom skymfade honom.
Vid sjätte timmen föll ett mörker över hela jorden och varade till nionde timmen. Och vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: »Eloi, Eloi, lema sabachtani?« (det betyder: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?). Några som stod intill hörde det och sade: »Han ropar på Elia.« En av dem sprang bort och fyllde en svamp med surt vin, satte den på en käpp och gav honom att dricka och sade: »Låt oss se om Elia kommer och tar ner honom.«
Med ett högt rop slutade Jesus att andas. Och då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner. När officeren som stod vänd mot honom såg honom ge upp andan på det sättet sade han: »Den mannen måste ha varit Guds son.«
Längre bort stod också några kvinnor och såg på, och bland dem var Maria från Magdala och den Maria som var Jakob den yngres och Joses mor och Salome. De hade följt med honom och tjänat honom när han var i Galileen. Och där var många andra kvinnor, de som hade gått med honom upp till Jerusalem.
Krönika
I sårbarhetens gemenskap
Jag märkte inte när du kom men nu sitter du här intill killen som du brukar komma med. Tyst nedsjunken i en av kyrkbänkarna. Länge har du följt din vän som en skugga. Hitintills har jag inte hört din röst men den här kvällen tittar du upp när jag går förbi för att hämta filtar till aftonbönen. Du vänder upp ditt ansikte och möter min blick. Jag ser att du är yngre än jag trodde. ”Hej” säger jag. Du vänder lite nervöst undan blicken och frågar om du får spela på pianot. ”Gärna”, svarar jag. Ut ur halvmörkret kliver du fram och sätter dig försiktigt ner vid flygeln.
Det är långfredag. Efter en lång korsvandring har Jesus nått fram till Golgata och korsfästningen är ett faktum. Upplevelsen av övergivenhet är total liksom maktlösheten hos dem som bevittnar. Jag berörs särskilt av den sårbarhet som Jesus visar på korset och vad den öppnar upp för hos dem som står bredvid. Trots hån och förnedrande ord så sluter sig inte Jesus. Med sina sista krafter öppnar han sig mot Gud och ger uttryck för sitt lidande när han utbrister ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?”
Att våga ge sig hän utan några som helst försäkringar kräver stort mod. Att visa sig sårbar är också en hoppets handling. I sårbarheten blir det som finns av liv och ärlighet synligt. Jag tror att sårbarhet är en avgörande del i en sund gemenskap. Både att värna om och att bereda plats för. I sårbarhetens gemenskap står inte smärtlindring främst i fokus utan här ges utrymme för ångest och smärta. Vi kan ha erfarenhet av att ha blivit avvisade efter att ha visat vår brustenhet. Då kan det upplevas livsnödvändigt med en försvarsmur runt hjärtat som kan skydda det mjuka och längtande inom oss. Allt för att inte göra oss synliga i vår helhet. Men i en gemenskap som inbjuder oss att få kontakt med smärtan kan de inre försvaren sakta ge vika.
När Jesus tar sitt sista andetag så inser officeren som bevittnat allt att det inte är som han har trott. Hans föreställningsvärld vänds på ända när han inser att det är Guds son han har mött. Jag tror inte att vi kan förbereda oss på vilket sätt Gud kallar oss. Kallelsen kan därför uppträda på ett sådant sätt som vi inte hade tänkt oss. Upptäckten gör att vi kan behöva ompröva tidigare sanningar och sådant vi sett som självklara delar av vår identitet.
Det kan bli en smärtsam väg att gå men som också kan leda till så mycket närhet, kärlek och frihet. Att ge uttryck för det vi tror på och våga följa vår kallelse kan ibland göra att vi behöver gå motströms vilket kan upplevas ensamt men långfredagen ger oss vissheten om att vi aldrig är helt ensamma på kärlekens väg. Någon annan har gått före oss.
Till en början rör du dig lite trevande över pianotangenterna men efterhand allt säkrare. Medan jag lyssnar till tonerna och ditt nynnande så går jag för att möta upp en man med resväska som tittar sig lite förvirrat omkring i kyrkorummet. Plötsligt fladdrar ljusen till och jag ser hur du hastar ut genom kyrkporten med din vän. Utan ett ord skiljs våra vägar men din blick dröjer sig kvar.
Herre, du vandrar gemenskapens väg.
Lär oss att gå över gränser.
Kunskap och sanning och omsorg
och rätt får vi som syskon nu dela.
Visa oss vägen, gemenskapens Herre.
Ge oss nu viljan att gå den.
Psalm 738,vers 3
Elisabet Berglund,
Stiftsdiakon Uppsala stift
skärtorsdagen
Ordet: markus 14:12-26
Det nya förbundet
Första dagen av det osyrade brödets högtid, när påsklammen slaktades, frågade lärjungarna: »Vart vill du att vi skall gå för att ordna påskmåltiden åt dig?« Då skickade han i väg två av dem och sade åt dem: »Gå in till staden. Där möter ni en man som bär på en vattenkruka. Följ efter honom, och där han går in skall ni säga till den som äger huset: Mästaren frågar: Var är salen där jag kan äta påskmåltiden med mina lärjungar? Då visar han er till ett stort rum i övervåningen som redan står färdigt. Där skall ni ordna för oss.«Lärjungarna gav sig i väg, och när de kom in i staden fann de att allt var som han hade sagt, och de ordnade för påskmåltiden.
På kvällen kom han dit med de tolv. Medan de låg till bords och åt sade Jesus: »Sannerligen, en av er kommer att förråda mig, han som äter med mig.« Då blev de bedrövade och frågade honom, den ene efter den andre: »Det är väl inte jag?« Han svarade: »Det är en av de tolv, han som doppar i skålen tillsammans med mig. Människosonen går bort, som det står skrivet om honom, men ve den människa genom vilken Människosonen blir förrådd! Det hade varit bäst för den människan om hon aldrig hade blivit född.«
Medan de åt tog han ett bröd, läste tackbönen, bröt det och gav åt dem och sade: »Ta detta, det är min kropp.« Och han tog en bägare, tackade Gud och gav åt dem, och de drack alla ur den. Han sade: »Detta är mitt blod, förbundsblodet som blir utgjutet för många. Sannerligen, aldrig mer skall jag dricka av det vinstocken ger förrän den dag då jag dricker det nya vinet i Guds rike.«
När de hade sjungit lovsången gick de ut till Olivberget.
Krönika
Den ensamma stigen
Det första jag gjorde när jag flyttade in på Norrbyska studenthemmet i Uppsala, ett studenthem huvudsakligen för präststudenter, var att sätta namnet på min router:
“Judas did nothing wrong-5G”.
Av rimliga anledningen ställdes jag nyfikna och smått förvirrade frågor om det här titt som tätt. Namnet är till viss del humoristisk, men det fanns en genuin teologisk övertygelse där. Hade Judas inte fattat beslutet att förråda Jesus på så sätt det utspelar sig hade vi inte burit kors runt halsen eller spikat upp dem på väggen.
I boken “Judas” av Amos Oz får perspektivet på Judas ta en annan än den av förrädaren. Judas framställs istället som den som älskade Jesus allra mest. Hans handlingar leddes av att göra Jesus till en martyr, en desillusionerad vision över hur han vill att världen ska vara förskaffad som sedan förstörs när han inser att det inte utspelar sig som han tänkt sig.
Liknande perspektiv på Judas finns annorstädes. Jesus Christ Superstar utspelar sig utifrån Judas perspektiv och var för sin tid en spännande teologisk popkulturell infallsvinkel. Han får en mer sympatisk uppsyn från ett utifrån perspektiv, en orosbeklädd man som bara ville Jesus och allt det gode han sa väl. Den enda som tänkte på vad som försiggick och ifrågasatte. De lärosätt som lärljungarna bedriver med Jesus som Guds egen son förvränger och förtvinar Judas till en punkt där han inte ser någon annan återvändo. Han blev tvungen att förråda Jesus.
Jag märkte att fler och fler hade samma predestinära idé om Judas som jag hade. Då.
Utan Judas har vi inte korset. Utan sveket, ingen uppståndelse. Utan skurk, ingen hjälte.
Idag tycker jag helt annorlunda. Judas gjorde fel. Skärtorsdagens texter är tydliga med det. "... ve den människa genom vilken Människosonen blir förrådd! Det hade varit bäst för den människan om hon aldrig hade blivit född.”
Tydligare än så kan man fördöma någon. Liksom Judas i Oz bok fick sin illusion krossad över Jesus martyrskap fick min vision av Judas gå i kras i mötet med skriften.
Det finns något i mig som ömmar så stort för Judas. Bara namnet är ett adjektiv för den största av svikare. Ett öde som få människor i världshistorien fått genomgå.
Men faktum kvarstår: Judas gjorde fel. Det går inte att undgå. Och felet är så stort. Det finns flera perspektiv om vad som leder till att Judas faktiskt väljer att gå den väg han går. Att han skulle vara motiverad av pengar alena är för cyniskt. Det finns något klart mycket djupare som rör sig här. En teori är att han ständigt fick utstå skepsis och till och med mobbing av de andra lärjungarna. När kvinnan smörjer Jesus med sina dyrbaraste oljor är det Judas som ifrågasätter det hela, vilket leder till att han blir hårt ansatt för sin trolöshet och blir strängt kallad "Tjuven" av de andra lärjungarna. Men det tycker jag inte heller berättar hela berättelsen.
Det största felet, det som gör att Jesus säger att det vore bäst om hon inte var född, är för att Judas aldrig valde på riktigt att leva. Nu gissar jag, men det finns en underliggande frustration i det Jesus säger. På samma sätt som ett storasyskon kan skälla ut det yngre när den inte lever upp till sin fulla potential trots otaliga vägledande lektioner och tillsägelser. På samma sätt tror jag Jesus frustrerande säger att Judas skepsis, den han delar med sig av i berättelsen med kvinnan och den dyrbara oljan, är att han har kört fast i ett dike han inte tycks vilja dra sig ur. Första gången man läser den raden kan det lätt låta som att Jesus verkligen inte tycker om Judas eller har honom särskilt nära hjärtat. Men i den stund han blir förrådd kallar Jesus honom för “min vän”. Så säger inte en person som hatar en annan när den är orsaken till sin egen död.
Judas största fel var att han inte med hela sin kropp och själ trodde på att även han var upptagen av nåden och syndernas förlåtelse. Jag kan förstå honom. Här har han förrått sin lärare, sin kanske viktigaste person i sitt liv, för ett par enkla pengar. Översteprästerna lämnar honom: "You’re on your own, detta får du stå för". Skuldkänslan måste varit oövervinnligt stor.
För det finns en ganska brutal syn med tanke på att Judas helt enkelt var ett verktyg för Jesu död. Det hade varit en gångbar teori om Judas hade varit kvar för att se Jesu uppståndelse, för att sedan få ha varit det största vittnet till syndernas förlåtelse. Men skulden han bar på var så stor att han valde att ta sitt eget liv. Då blir verktygstanken inte lika ödmjuk och omtänksam som man först kan tänka sig. Det finns en enorm sorg att Judas inte levde lite längre. Tänk vad stort och omvälvande det var om även han hade fått se Jesu uppståndelse. Att se att även han, lika mycket som alla andra, var välkomna och förlåtna. Den oändliga nåden. Petrus, även han svek Jesus. Men hans lott blev att kallas till kyrkans första ledare. Petrus valde, trots att han tvekade på sin egen förmåga, att lita på Jesu uppdrag. Han vågade att leva.
Jag ömmar fortfarande för Judas, kanske mest av alla lärjungar. Han valde att ställa sig skeptiskt utanför, med ett hjärta stängt för möjligheten att även han, bräcklig syndig varelse, var älskad och förlåten. Jag kan själv känna mig i min värsta stunder som Judas. Lärdomen jag drar är att inte hålla mig utanför räckhåll för nåden. Att inte ställa mig utanför trons periferi. I de stunder jag tvivlar på nåden brukar jag förklä tvivlet med alla möjliga skeptiska och cyniska tankar om Guds skapelse och hur allt är förskaffat. Udden riktas mot annat håll i självförsvar.
Judas tog i sitt eget sinne tag i sitt eget öde, en fråga om kontroll. Men på den ensamma stigen fann han inget mer än just det: ett ensamt mörker. Så är trons allra svåraste uppgift förskaffad: att våga tro på det som jag med eget sinne inte kan förstå, men väljer att med hjärta tro på att även jag är älskad, oavsett vad jag har brutit. Det är i den öppenheten och sårbarheten, långt ifrån ensamhetens periferi, som vi får ta emot kristi kropp och blod i vårt allra innersta centrum. Det är då nåden blir som allra mest levande.
Jakob Norrhall,
Prästkandidat Uppsala stift